Grossist som älskar limfog och massivträ

När du ska snickra ihop dina egna möbler är det viktigt att göra det på rätt sätt och använda material av hög kvalitet. Du vill inte stå med din färdiga produkt och inse att det inte blev lika bra som du tänkt dig på grund av materialet och att du valde fel tillvägagångssätt. Vad som är bästa metod och hur du vet vilket virke du ska använda är inte det lättaste. Det finns en hel del att välja mellan. Som tur är finns det mycket information och kunniga personer som kan guida dig rätt.

Använd limfog för bästa resultat

Samlingsnamnet för att limma ihop trä är limfog. Stavar av trä sågas ut från plank och limmas ihop parallellt, därefter pressas det under högt tryck till olika breda skivor. Materialet är lättanvänt och används av både hemmasnickare och på professionell nivå. Limfog ger ett bra sammansatt trä som behåller ”trälooken” många är ute efter. Vanligtvis är limfogarna mellan 40-70 cm. Varför man inte använder bredare plank istället för att limma ihop flera skivor är för att risken är stor att skivan kommer bukta sig och spricka om den är bredare än 70 cm.

Limfogar kan tillverkas av flera olika träslag, storlekar och utföranden. Det vanligaste är att använda limfogar till möbler och snickerier inomhus som inredning. Det finns två olika sätt att göra limfogar på – hela stavar eller korta stavar. Korta stavar, även kallat fingerskarv, är billigare att tillverka och gjord av mindre bitar som slipats och satts ihop. Däremot är hela stavar mer hållbart, man använder då stavar i styckets fulla längd vilket gör materialet styvare.

Välj med fördel massivträ

Massivträ är trämaterial som bearbetats ur stammen utan att mekaniskt ändra träets struktur. Möbler i massivt virke har en rad olika fördelar vilket gör det till ett bra val. De har en unik fiberriktning, öppen porstruktur som motverkar elektrostatisk laddning av damm och en antibakteriell effekt som garanterar ett optimalt inomhusklimat tack vare sitt grafiska utseende. Massivt virke är robust, stabilt, har hög kvalitet och är hållbart vilket ger ett varaktigt värde i generationer. Färgen är naturlig och svår att efterlikna. Bara det ger en unik känsla och högt intresse.

Populärt med unik inredning

Idag är många ute efter en personlig känsla i hemmet, det gör att intresset för att bygga och snickra ihop egna möbler ökar. DIY-projekt (Do it yourself) har blivit väldigt populärt, en förkortning som ofta används i samband med bland annat byggprojekt.

Limträskivor är optimalt material när du ska göra hyllplan, bordsskivor, trappsteg eller fönsterbänkar. Du kan även måla, olja eller betsa för att sätta din personliga prägel. Genom att ytbehandla blir den mer tålig för smuts och damm då träets obehandlade yta lätt får fläckar.

Ta hjälp för att hitta rätt trä

Nissabo arbetar med en mängd olika träslag och med olika ändamål, som trapptillverkare till exempel – mörkt och ljust, tungt och lätt, limog och KL-trä. Furu och gran är extra vanligt på den svenska marknaden men det finns ett flertal till – ek, björk, bänkskivor valnöt och bok för att nämna några. Valet av limträskiva kan vara svårt. En aspekt att ta hänsyn till vid valet av träslag är att de ger olika färger på träet. Ta hjälp av proffs för att hitta rätt virke och material som är anpassat till det du ska snickra ihop. Nissabo har stor passion för limfog och massivträ. Det är deras specialitet. De delar gärna med sig av sin kunskap så att du får bästa förutsättningarna att lyckas med ditt projekt. Det är mycket troligt att deras kärlek för trä även sprider sig till dig. Du kan med andra ord lita på du får den hjälp du behöver.