Vad är en trappa?

Trappor är något som funnits sedan långt tillbaka i tiden där man tidigt högg ut hål i sten och klippväggar för att det skulle vara enklare att ta sig fram.
Idag är trappor något som finns i alla hus där det både är en nödvändighet och en estetisk del, att renovera trappsteg är något man får göra med jämna mellanrum i även moderna trätrappor.

Att kunna ta sig till en annan våning, nivå eller över ett hinder är något som mänskligheten har haft behov av från början. Tidigaste trappan dateras till 6 tusen år före Kristus vilket återkommer i vissa gamla texter.

Att renovera trappa inomhus är något som görs ungefär vid varje ny generation och det finns olika typer av renovering man kan utföra, från grunden byta allting till att bara måla om trappan.
En fin trappa ökar värdet på ett hus så det är väl planerat att göra en renovering lagom till en försäljning.

Genom att bygga en trappa och skapa utrymme på höjden så sparar man plats och utrymme på tomten samtidig som man får större boendeyta vilket är en stor fördel. Eftersom man dagligen använder trappa för att ta sig mellan våningsplan så blir det väldigt snabbt ett slitage på ytan som man enklast åtgärdar med trappmålning med en slitstark färg.

Det finns många olika sorters trappor i alla sorters material som det går att få tag på, länge användes sten och trä som huvudsakliga material men på senare modernare tider så används även stål och betong som material. Stentrappor i marmor eller andra liknande stensorter väljer man gärna på offentliga byggnader med mycket rörelse. En stentrappa håller mycket längre än en trätrappa men är mycket dyrare att bygga upp, det är vanligt med stentrappor i skolbyggnader där trappan även symboliserar stigningen mellan årskurser där man förflyttar sig en våning upp mellan årskurserna.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × två =